Gezond, comfortabel én energiezuinig wonen in de praktijk

Renson


De kwaliteit van de binnenlucht is er in veel woningen tot 10x slechter aan toe dan buiten. Net nu we gemiddeld 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. En de steeds hetere en langere zomers dreigen het binnen ondraaglijk warm te maken.


Energie-efficiënt (ver)bouwen mag dan ook nooit ten koste gaan van gezond en comfortabel wonen. Zeker niet nu er steeds meer warme dagen per jaar op ons af komen, en de kosten voor koeling die voor verwarming stilaan overstijgen. Nochtans zijn beiden perfect te combineren. Zo bewijst Renson in z’n Concept Home hoe het z’n baseline ‘Creating Healthy Spaces’ waarmaakt in de praktijk: je kan er ervaren hoe gezond, comfortabel én energiezuinig wonen hand in hand gaan, dankzij de laatste nieuwigheden op het vlak van ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’.

Praktijkcase voor gezond wonen

Het Concept Home in Waregem is in de eerste plaats een schoolvoorbeeld van BEN-bouwen met de nieuwste technieken voor de beste binnenluchtkwaliteit, comfortabele binnentemperaturen en aangenaam buitenleven. Hier is te zien hoe het intelligent inzetten van duurzame, natuurlijke elementen als licht en lucht op een energiezuinige manier in de praktijk bijdraagt tot gezond wonen, maar tegelijk ook het beste comfort creëert.

Veel daglicht, maar beheersbare binnentemperatuur dankzij buitenzonwering en nachtkoeling

Grote ramen zorgen dan wel voor veel daglicht en dus ook voor een positieve invloed op je welzijn, maar tegelijk schuilt daarin – zonder de nodige ingrepen – net ook het gevaar van oververhitting binnenshuis. Want als de zon er rechtstreeks op schijnt, zorgen die ramen binnenshuis letterlijk voor een ‘broeikaseffect’. Als de uitstoot van CO2 trouwens blijft stijgen zoals nu zal het aantal ‘zomerdagen’ per jaar (met temperaturen boven de 25 graden) zelfs nog toenemen. We moeten dus met z’n allen ons steentje bijdragen om ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Goed isoleren en luchtdicht bouwen helpt daarbij. Alleen: bij deze warmte loop je het risico dat het binnenshuis te warm wordt en je die warmte – net door die goede isolatie – ook niet meer terug buiten krijgt. Nog in dat opzicht kan je het best het risico op oververhitting binnenshuis op een duurzame manier vermijden door het probleem bij de bron aan te pakken en dus – even simpel als logisch – de zon tegenhouden nog voor die het glas kan bereiken met buitenzonwering.

Zonwering houdt dan wel de zonnestralen tegen, maar niet je zicht of daglicht. Boven ramen op het zuiden kan trouwens ook een luifel soelaas bieden om de zon te weren.

 

Helemaal interessant wordt het als je die buitenzonwering combineert met intensief ventileren ’s nachts. Belangrijk is dan wel dat je grote hoeveelheden frissere nachtlucht kan binnen halen om je huis mee af te koelen. Door 2 tegenover elkaar liggende ramen of schuifdeuren de hele nacht open te laten staan, bijvoorbeeld. Of beter nog: via raamroosters of klapluiken, vast verwerkt in het frame van je ramen. Dankzij het ingewerkte muggengaas hou je zo bovendien insecten buiten en afgewerkt met aluminium lamellen, hebben ook inbrekers geen kans. Kwestie van veilig en in alle comfort te kunnen ventileren.

Binnen ademen zoals buiten

Ventileren is vandaag relevanter dan ooit. Verse lucht in huis is een basisrecht voor iedereen en houdt niet alleen onszelf gezond en fit, maar ook onze woningen. Vocht (en dus ook schimmel) krijgt geen kans, schadelijke geurtjes worden afgevoerd en het ruikt nooit muf in huis. Helemaal interessant wordt het als je (via raamverluchtingsroosters) rechtstreeks kan genieten van verse lucht in huis en je ventilatie-unit de afvoer van vervuilde binnenlucht volautomatisch voor z’n rekening neemt, zonder dat je daar omkijken naar hebt. De slimme Healthbox 3.0 van Renson is zo’n toestel dat de binnenluchtkwaliteit automatisch op peil houdt. Het toestel doet dat trouwens op maat van elke kamer in huis. De ingebouwde sensoren monitoren de luchtkwaliteit 24/7 op basis van vocht, geurtjes en CO2-gehalte en de ventilatie-unit stuurt (enkel daar en wanneer) bij waar nodig.

Het hele jaar door buiten leven

Wonen hoeft zich trouwens lang niet tot binnen te beperken. Integendeel. Dankzij terrasoverkappingen op maat die tot gepersonaliseerde buitenkamers kunnen uitgerust worden hoeft ‘buitenleven’ qua comfort niet onder te doen voor binnen. Genieten van je terras, tuin, balkon kan voortaan het hele jaar door, want de vele opties (van verwarmingselementen over geïntegreerde audio en led-verlichting) zorgen ervoor dat het weer niet langer spelbreker is om buiten te eten, werken, ontspannen en vrienden te ontvangen.

 

Meer info vind je op www.renson.eu