MARCEL architecten © foto Johnny Umans

Een podium in rood beton voor keuken en terras

infobeton.be


Een sokkel van rood beton met een afwerking in terrazzo, is de blikvanger waarmee Marcel architecten deze rijwoning in Gent nieuw leven inbliezen. De glazen box voor de keuken maakt het binnen-buitengevoel compleet.


De opdrachtgevers wilden een versleten aanbouw met keuken en badkamer vervangen door een nieuwbouw voor een keuken in rechtstreeks contact met de tuin, terwijl de badkamer naar de verdieping verhuisde. Marcel architecten ontwierpen een roodbetonnen sokkel met daarop een glazen box voor de keuken, een verrassende oplossing waarbij binnen en buiten naadloos in elkaar overvloeien.

 

De vorm van de sokkel is ingegeven door de oriëntatie en het toegankelijk houden van de tuinberging. Het dak van de keuken is met een stalen staaf aan de achtergevel opgehangen zodat er geen kolom nodig is, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Dankzij de binnen- en buitenvloer in hetzelfde rood beton is de connectie compleet, het raamprofiel en de ingewerkte afwatering zijn bijna onzichtbaar. De betonvloeren van keuken en terras zijn gepolijst zodat de granulaten zichtbaar zijn, een techniek beter bekend als ‘terrazzo’ of ‘granito’. Door het oppervlak van het terras iets ruwer af te werken, wordt slippen vermeden, terwijl het uitzicht quasi hetzelfde is. Een uitsparing in de betonnen sokkel combineert handig de houtopslag en de verluchting van de kelder. Een stalen trapje en een gemetselde kruidenbak vervolledigen het geheel.

 

Meer info:

www.infobeton.be

info@infobeton.be

MARCEL architecten © foto Johnny Umans
MARCEL architecten © foto Johnny Umans